Puheenjohtajan palsta

Pieksämäen Tsempissä kasvatetaan ihmisiä ja opetetaan siinä ohessa lentopallotaitoja – kasvatteja maajoukkuetta myöten

Pieksämäen Tsemppi vastaan pieksämäläisten lentopallojunioreiden kasvatuksesta. Tsempin tekemän juniorityön tuloksia nähdään nykyään myös miesten maajoukkueessa.

Heikki Holopainen on pyörittänyt Pieksämäen Tsemppiä jo yli 30 vuotta. Kuva: Kalle Pallonen/Yle

Mitä Pieksämäen Tsempin toimistolta ei löydy, sitä ei lentopalloseuran pyörittämiseen tarvita. Tavaran keskeltä löytyy myös seuran puheenjohtaja Heikki Holopainen.

– Tällä on monta laatikollista lentopalloja ja sitten erilaiset tapahtumat vaativat kahvinkeittimiä ja grillejä. Seuran toiminta on sellaista, että rahaa on hankittava, toteaa Holopainen.

Me halutaan kasvattaa nuorta muutenkin kuin lentopallon pariin, ja ollaan aika tinkimättömiä siinä

– Heikki Holopainen

 

Pieksämäen Tsemppi on vuonna 1982 perustettu lentopalloseura, minkä perustana on koko seurahistorian ajan ollut junioritoiminta.

– Parhaimmillaan meillä oli 300 junioria mukana, mutta urheiluseuratoiminnassa on aina huippuja ja aallonpohjia. Meillä historian ensimmäinen aallonpohja lähti vasta reilu puolen kymmentä vuotta sitten, mutta nyt näyttää taas paremmalta, kertoo Heikki Holopainen.

– Tällä hetkellä meillä on noin sata junioria. Suurin osa on tyttöjä, poikia on ainoastaan kourallinen.

Siinä sivussa näköjään osataan opettaa lentopalloakin

– Heikki Holopainen

 

Poikiakin toiminnassa on ollut vuosien saatossa mukana. Esimerkiksi nykyisen lentopallomaajoukkueen pelaajista Pasi Hyvärinen, Lauri Kerminen, Jukka Lehtonen ja Antti Siltala ovat edustaneet urallaan Pieksämäen Tsemppiä.

– Me ollaan puhtaasti junioriseura ja meillä on hyvin tiukat eettiset perusteet toiminnalle. Me halutaan kasvattaa nuorta muutenkin kuin lentopallon pariin, ja ollaan aika tinkimättömiä siinä. Tuodaan nuori tuolta seitsemän vuotiaasta 18 vuotiaaksi mahdollisimman terveillä elämäntavoilla. Siinä sivussa näköjään osataan opettaa lentopalloakin, kertoo Holopainen.

– Vasta laskettiin, että tällä hetkellä näistä meidän kasvateista löytyisi varmaan pari joukkueellista liigapelaajia.

Tsemppi rakennettiin Namikan raunioille

Nykyään Pieksämäen Tsemppi pelaa miesten puolella maakuntasarjaa. Pieksämäen kaltaisessa lentopallokaupungissa nykytaso on kaukana parhaiden vuosien menestyksestä.

– Tsemppi on junioriseura ja aikuisten lentopallossa me on menty aivan juniorityön ehdoilla. Yhtenä vuonna meidän 1982 syntyneet juniorit nosti meidän edustusjoukkueen jopa ykkössarjaan, josta sitten pojat lähti opiskelemaan, niin kuin täältä usein lähdetään, ja pudottiin sitten alaspäin. Kakkossarjaa pelattiin toissavuoteen asti, kertoo Holopainen.

Pieksämäki oli lentopallokaupunki, eikä me edes uskallettu alkuvuosina mainostaa, että Tsemppi tekee juniorityötä

– Heikki Holopainen

 

– Naisten puolella meidän b-tyttöjen joukkue pelaa kakkossarjaa.

Holopainen muistaa vielä ajan jolloin Pieksäellä pelattiin Euroopan huippulentopalloa. Yhtä hyvin muistissa on myös Pieksämäen NMKY:n dynastian nopea mureneminen. Vielä keväällä 1986 Namika pelasi finaaleissa Seinäjoen Maila-Jusseja vastaan, ja tippui SM-sarjasta kaksi vuotta myöhemmin Vammalan Lentopalloa pelatun karsintasarjan päätteeksi.

– Muistan sen hyvin. Tavallaan olen surullinen siitä mutta toisaalta myös erittäin hyvilläni. Se takasi tämän meidän Tsempin nousun. Me aloitettiin juniorityö Namikan raunioille. Namikalta loppui juniorityö,  ja me aloitettiin pikkujunioreiden kanssa.

– Se Namikan perintö kantoi. Pieksämäki oli lentopallokaupunki, eikä me edes uskallettu alkuvuosina mainostaa, että Tsemppi tekee juniorityötä. Salit täyttyi suusta suuhun menetelmällä. Kunnia kuuluu naisten puolella Pieksämäen Pyrinnön, sittemmin Pieksämäki Volleyn ja miesten puolella Namikan ja Paterin tekemälle aikuistyölle. Täällä oli todella helppo tehdä juniorityötä lentopallossa, muistelee Holopainen toiminnan alkuvuosia.

Kuten puheenjohtaja Holopainen mainitsee, Pieksämäki oli lentopallokaupunki, mutta kuinka on vuonna 2016. Vieläkö lentopallo on tunteita nostattava puheenaihe?

– Kyllä se nostattaa tunteita. Täällä on edelleen vanhoja faneja, jotka elävät Pieksämäki Volleyn peleissä täysillä mukana ja kyllä tämä meidän seuran nouseva buumikin on merkki siitä, että täällä on vielä saumaa lentopallolle, pohtii Holopainen.

– Lentopallo kuuluu Pieksämäelle ja minun mielestä täällä on vielä mahdollisuuksia pelata Suomen mestaruudesta, mutta en ole ennustaja.